T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Toprağını Tanısın, Altın Gibi Parlasın" Projesi Açılış Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 21.06.2018

Ordu Valiliğimiz himayesinde Altınordu Belediye Başkanlığı ve İl Müdürlüğümüzce ortaklaşa yürütülecek olan DOKAP Bölge Kalınma İdaresi Başkanlığının desteklediği “Toprağını Tanısın Altın Gibi Parlasın” projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Ordu Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Altınordu Kaymakamı Niyazi ERTEN, Ak Parti Milletvekili Adayı Opr. Dr. Şenel YEDİYILDIZ, Altınordu Belediye Başkanı Engin TEKİNTAŞ, DOKAP Başkanı Yusuf MENGÜ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ, kurum müdürleri, ziraat odası başkanları, mahalle muhtarlarımız ve üreticilerimiz katılmışlarıdır.

Proje koordinatörü Selma ARSLAN’ın açılış konuşmasından sonra söz alan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Kemal YILMAZ; “İlimiz tarım alanlarının %89'unda fındık tarımı yapılmaktadır. Fındık adeta bizim yeşil altınımızdır. Dünya fındığının yaklaşık % 25'ini Ordu tek başına üretmektedir. Tabi Dünya fındığının dörtte birini üretmek bizleri ziyadesiyle gururlandırıyor.  Ancak var olan potansiyelimizi de bildiğimiz için bu bizi tatmin etmiyor. Dörtte bir üretimin çok daha üzerinde üretmemiz gerektiğini ve bu potansiyelin de Ordu’da olduğunu biliyoruz ve daha fazlasını üretmek için çalışmalar yürütüyoruz.

Fındık üretiminde Ülkemiz dünya lideridir. Ancak birim alan verimi bakımından olaya yaklaştığımızda durum farklı, maalesef birim alan verimi anlatılırken hep İspanya, İtalya, Amerika örnek gösteriliyor.  Biz dünya fındığının dörtte birini üreten Ordu’nun üretimde olduğu gibi birim alan veriminde de Dünya’ya örnek olmasını istiyoruz ve bu doğrultuda çalışıyoruz.   Elbette arazi yapımızın engebeli olması, eğimin fazla olması, toprak derinliğinin sığ olması gibi bir takım dezavantajlarımız var. Ancak değiştirebileceğimiz şeyler de var ve bunları biliyoruz. Bunların başlıcaları da budama, besleme ve gübrelemedir. Bu bakım işlemlerinde yapacağımız doğru uygulamalarla verim ciddi oranda artmaktadır. İlimiz genelinde 2015 yılından beri uyguladığımız sadece gübreleme ve budama konusunda yürüttüğümüz çalışmalarla bugün Ordu'da 100'ün üzerinde örnek bahçe oluşturarak bu örnek bahçelerde dekara verimi 250-300 kg’ a ulaştırdık ve bunu tüm üreticilerimize gösterdik. İşte burası İspanya, İtalya, Amerika değil Ordu.  İlimizde bu örnek bahçelerimizin sayısını her geçen gün artıracağız. Peki, biz bunu nasıl başardık toprağın yapısını değiştirmedik, eğimi değiştirmedik, ama budamadaki ve gübrelemedeki yanlış uygulamaları değiştirdik ve doğru uygulamalar yaparak yüksek verim alınabileceğini gösterdik” dedi.

Doğru gübreleme yapabilmek için ilk şartın toprağımızı tanımak gerektiği, bunun için de mutlak suretle analiz yapılması gerektiğini söyleyen İl Müdürümüz Kemal YILMAZ devamında; “Bu Proje de toprağımızı tanımamızda bizlere ışık tutacak bir proje olup, gerçekten kaliteli ve güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Proje sonucunda Altınordu ilçemizin kapsamlı bir şekilde toprak haritası ortaya çıkmış olacaktır. Şu anda ilimizde kullanılan gübrelerin %90’ı azotlu gübreler bunun da %80’i CAN diye bildiğimiz %26 azotlu gübrelerdir. Yani neredeyse kullanılan gübrelerin tamamına yakınını azotlu gübreler oluşturmaktadır. Oysaki bizim toprağımızın potasyum, fosfor, magnezyum, demir, bor vb. çok sayıda elementi içeren gübrelere de ihtiyacı var. Yüksek verim ve kaliteli ürün alabilmek için toprak tahliline göre bu gübrelerin de ne kadar kullanılması gerektiğini bilmeli ve kullanmalıyız. Ama maalesef bu gübrelerin kullanımı ise %10’lar seviyelerindedir. Bu yanlışı hep birlikte düzeltmemiz gerekiyor. Şu an ortalama 1 dekara kullanılan gübre miktarı 28 kg civarındadır. Oysaki topraktaki organik madde miktarı yüzde 4'ün altında ise 75 ile 95 kg arasında dekara azotlu gübre kullanmamız gerekmektedir. Diğer gübreleri de bunun üzerine koyduğumuzda 1 dekara kullanmamız gereken gübre miktarı 115-120 kg’ları buluyor.

Bunun yanında ne kadar toprak tahlili yapıyoruz. Sadece Altınordu ilçemizde 100.000 tarım parseli var. Bu 100.000 tarım parselinden yılda 2.000-3.000 aralığında toprak tahlili yaptırılıp tahlil sonucuna göre gübre kullanılıyor. İşte burada sıkıntı var. Üreticilerimizi bu konuda bilinçlendirmek adına çalışmalar yürütüyoruz. Şu an bu proje ile bizler ne yapacağız toprağımızın röntgenini çekeceğiz. 1.600 farklı noktadan bilimsel metotlarla Toprak numuneleri alınıp bölge bölge, mevki mevki toprak haritası çıkarılacak toprağın özelliği ortaya konulacak. Bu veriler ışığında o bölgenin organik madde durumu nedir, Ph’sı nedir, kullanılacak gübre miktarı nedir bunları görmüş olacağız. Doğru olan her üreticinin kendi bahçesinde numuneyi alıp analiz yaptırıp sonucuna göre gübre kullanmasıdır. Ama biz bunu sağlayamadığımız yerde işte bu proje bizlere ışık tutacak ve bu harita üzerinden her mevkiinin toprak analiz sonucuna göre yorum yaparak o bölgenin üreticileri için en uygun gübreyi tavsiyede edeceğiz ve böylelikle istediğimiz verim artışını sağlamak suretiyle üreticilerimizin dolayısıyla ülkemizin daha çok kazanmasını temin etmiş olacağız. İlimiz genelinde sadece 10 kilogram verim artışı ile bu ilin ekonomisine tam olarak 200 milyon TL, 1 randıman artışıyla ise 40 milyon TL katkı sağlamış olacağız. Bu sadece doğru gübreleme ve budama ile çok rahat sağlayabileceğimiz bir artış. Emin olun bu katkıyı başka hiç bir üründen alma şansımız yok.  Öyleyse bu konudaki çalışmalara ağırlık vermemiz gerekiyor. Sözlerime son verirken çalışmalarımızda bugüne kadar bize her zaman destek olan Sayın Valimize, Altınordu Belediye Başkanımıza, DOKAP başkanımıza ve bu projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyor. Projenin ilimiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek sözlerine son vermiştir.