Eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren kantin,
kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışacak 75 kişiye eğitim
verildi. Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinin
yayımlandığı 2013 yılından bu yana toplam 1243 kişiye eğitim verilmiştir.
İlimizde
gıda güvenilirliğinin sağlanması, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması
ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin
önlenmesi, amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim,
işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri
Müdürlüğümüzce hassasiyetle yürütülmektedir. Ayrıca mevzuat dahilinde gıda
hijyeni konusunda sektör çalışanlarının eğitimine de ağırlık verilmektedir.
Bakanlığımızca,
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumlan bünyesinde faaliyet
gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinin
özel hijyen şartlarına, gıda güvenilirliğine ve resmî kontrolüne ilişkin
kuralları belirlemek amacıyla hazırlanan Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen
Kuralları Yönetmeliği 05.02.2013 tarih ve 28550 sayılı Resmi Gazete’de
yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Bu kapsamda Milli
Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kuramları bünyesinde faaliyet
gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışacak
75 personele 06.06.2018 tarihinde Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
toplantı salonunda bir günlük eğitim verilmiştir.
Eğitimde;
Gıda ve Yem Şube Müdür Vekili Şaban AKPINAR, 5996 sayılı Kanun ve
Sorumluluklar, 174 Alo Gıda, Veteriner Hekim Recai VURAL Okul Kantinlerine Dair
Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden Diyetisyen Ayfer
TURAN ise Beslenme, Gıda Zehirlenmeleri ve Su Hijyeni konularında eğitim
vermişlerdir.
Eğitime
katılan kişilere Yönetmelik gereğince katılım belgesi düzenlenecektir. Okul
Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında faaliyet
gösteren gıda işletmecisi eğitim almamış personeli çalıştıramaz. Eğitim ve
öğretim kuramları bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay
ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışacak eğitim almamış personelin ilgili
işyerlerinde çalıştırıldığının tespiti durumunda 5996 sayılı kanunun 41.
maddesi gereğince 3.673 TL idari para cezası uygulanacaktır.