Eğitim ve öğretim kurumlan bünyesinde faaliyet gösteren kantin,
kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışacak 267 kişiye eğitim
verildi. Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinin yayımlandığı
2013 yılından beri toplam olarak 168
kişiye eğitim verilmiştir.
İlimizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, sağlığın ve
tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi,
gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, amacıyla gıda ve gıda ile temas eden
madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi
kontrol faaliyetleri Müdürlüğümüzce hassasiyetle yürütülmektedir. Ayrıca
mevzuat dahilinde gıda hijyeni konusunda sektör çalışanlarının eğitimine de ağırlık
verilmektedir.
Bakanlığımızca, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim
ve öğretim kurumlan bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya,
büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinin özel hijyen şartlarına, gıda
güvenilirliğine ve resmî kontrolüne ilişkin kuralları belirlemek amacıyla
hazırlanan Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği 05.02.2013
tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim
kurumlan bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi
gıda işletmelerinde çalışacak 267 personele 12.05.2018 tarihinde İl
Müdürlüğümüz toplantı salonunda bir günlük eğitim verilmiştir.
Eğitimde; Gıda ve Yem Şube Müdür Vekili Şaban AKPINAR,
5996 sayılı Kanun ve Sorumluluklar, 174 Alo Gıda, Veteriner Hekim Recai VURAL
Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Sağlık
Müdürlüğünden Diyetisyen Ayfer TURAN GÜNDOĞDU ise Beslenme, Gıda Zehirlenmeleri
ve Su Hijyeni konularında bilgilendirme yapmışlardır.
Eğitime katılan kişilere Yönetmelik gereğince katılım
belgesi düzenlenecektir. Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları
Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecisi eğitim almamış
personeli çalıştıramaz. Eğitim ve öğretim kuramları bünyesinde faaliyet
gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışacak
eğitim almamış personelin ilgili işyerlerinde çalıştırıldığının tespiti
durumunda 5996 sayılı kanunun 41. maddesi gereğince 3.673 TL idari para cezası
uygulanmaktadır.