T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Fındık Üreticileri ve Arıcıların Dikkatine

Yayın Tarihi : 2.05.2018

​Fındık ürününün ana zararlısı olan fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla meyvelerde zarar yapmaktadır. Ergin çıkışları mayıs ayında tamamlanarak zarar yapmaya başlarlar. Hava sıcaklığı 20°C'ye erişinceye kadar böcekler uçamadığı için aynı ocak üzerinde beslenmek zorunda kalırlar. Bir çift böcek 160 adet meyvede beslenme zararı yapmakta ve yaklaşık 40 adet yumurtlama ile toplamda 200 adet meyveye zarar vermektedir. Böylece fındıkta çok yüksek ekonomik zararlara neden olurlar.

Erginler öncelikle karanfillerde zarar yapar, daha sonraları fındığın meyve kabuğunu, hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenir. Normal iriliğe erişinceye kadar zarar gören meyvelerde kabuk içindeki etli kısım bozularak sarı bir renk alır. Sonradan bu renk kabuk üzerinde belirir. Meyve beslenemediği için kabukta çöküntüler oluşur. Bu zarar şekline halk arasında "sarı karamuk" denir. Meyve normal iriliğe eriştikten soma zarara uğrarsa meyve içi kararır. Bu zarar şekline de halk arasında "kara karamuk" denir.

MÜCADELESİ :

Kimyasal Mücadele: Fındık kurdu mücadelesi, meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanmaktadır. Kimyasal mücadele ergin fındık kurdu zararlısının ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde, bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4 mm) yapılmalıdır. Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, önce her 2-3 günde bir; güneş doğmadan, sabahın erken saatlerinde fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. 10 ocakta 2 ve daha fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalı, aksi taktirde ilaçlama yapılmamalıdır. Sayımlarda 10 ocakta 1 ergin Fındık Kokarcası (Pis Kokulu Böcek ) bulunursa her iki zararlıya karşı etkili etken maddeli ilaçlarla mücadele yapılmalıdır.

Fındık kurdu popülasyonun yüksek olduğu yerlerde, yumurta koyarak yaptığı zararı engellemek için çiftleşme döneminde (mayıs sonu-haziran başı) ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır.

Bu zararlıya karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin tavsiyelere uygun olarak aşağıdaki dönemlere göre ilaçlama yapmaları, mücadeledeki başarıyı artıracaktır.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce yapılan tespitlere göre:

İlimizde Fındık Kurdu Mücadele Zamanı;

Sahil kesimde (0-250 m. rakım) : 05 Mayıs - 12 Mayıs 2018 tarihleri arasında

Orta kesimde (250-500 m. rakım) : 12 Mayıs - 19 Mayıs 2018 tarihleri arasında

Yüksek kesimde (500 m. ve üzeri rakım) : 19 Mayıs-26 Mayıs 2018 tarihleri arasında tespit edilmiştir.

Fındıktan sonra ilimizin diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılıktır. Fındık kurdu ilaçlaması esnasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaması son derece önemlidir.

İlaçlamalar akşamüzeri veya sabahın erken saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalıdır.

Ayrıca arıcılarımızın İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi alarak, mevcut imkanlar ölçüsünde arı kovanlarını ilaçlama yapılacak alanlardan en az 7 km. uzaklaştırmaları gerekmektedir.