Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü
himayesinde İl Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde İlimizin ve bölgemizin en önemli
tarımsal ürünü olan yeşil altın fındıkta rekolte tahmininde en doğru ve en
sağlıklı sonuca ulaşabilmek amacıyla sektörle ilgili tüm paydaşlarımızın
katılımları ile birlikte “Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitimi” düzenlenmiştir.
Gerçekleştirilen eğitime İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Kemal YILMAZ,
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Birim
Koordinatörü Orhan KATI, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun AKAR, sektörle
ilgili tüm paydaşlar ve çevre illerden gelen temsilciler katılmıştır.
Düzenlenen eğitimde konuşma yapan İl Müdürümüz Kemal
YILMAZ; “Ülkemiz
Dünya fındık üretiminin % 75’ ini tek başına üreten lider ülke konumundadır.
Dünya fındık üretiminin % 25’ i ise ilimiz tarafından üretilmekte olup tarım
alanlarının % 89’ unda fındık tarımı yapılmaktadır. Ancak fındık bahçelerimizin
yaşlanmış olması, arazi yapımızın engebeli olması, üreticilerimizin bahçelerinde
bakım ve besleme konularında yaptıkları yanlış uygulamalar, verim ve kaliteyi
olumsuz etkileyen unsurlardır. Bizler coğrafi şartları değiştiremeyiz
ancak budama ve gübrelemede yapılan hataları giderebiliriz. Bu kapsamda İl müdürlüğü
olarak yapmış olduğumuz çalışmalarla son 6 ayda 60 adet, 2015 yılından
bu yana ise tüm ilçelerimizde 100’ ün üzerinde örnek bahçeler oluşturduk. Bu
bahçelerimizde dekara verimi 300-350 kg'a kadar çıkartarak lider ülkeye yakışır
verim ve kaliteye ulaşılabileceğini çiftçilerimize gösterdik” dedi.
Sektörde
yer alan tüm paydaşlarımız ile uyumlu çalışarak birim alandan elde edilen
verimi artırmak ve maliyetleri düşürmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyen
İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “ Fındık ilimiz ve ülkemiz ekonomisine ciddi
getirisi olan bir üründür. Ülkemiz genelinde fındıkta verimi dekara ortalama 10
kg artırdığımız takdirde 600 milyon TL, ortalama 1 randıman artışı ise 120
milyon TL ekonomimize yıllık ilave gelir sağlayacaktır. Böyle bir rakama başka
hiçbir tarımsal üründe ulaşamazsınız. Bizler de bunu biliyor ve bu bilinçle
hareket ediyoruz. Yapacağımız çalışmalarla birim alanda verimi artırarak lider
ülkeye yakışır fındık üretimini gerçekleştirmek ve ihracatımızın artmasını
sağlayarak dünya pazarındaki liderliğimizi korumayı hedefliyoruz. Aynı zamanda
dünya fındığının % 25 ‘ini tek başına üreten ilimizin dünyayı örnek alan değil
dünyaya örnek olan il olmasını amaçlıyoruz” dedi.
Düzenlenen Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitiminin
öneminden bahseden İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “Daha önceden yapılan rekolte
çalışmalarında farklı kurumlar kendi rekolte tahminlerini yapıyorlardı. Bunun
sonucunda da bilgi kirliliği oluşuyor ve bu durum da sektöre zarar veriyordu.
Ancak Bakanlığımız bu sorunun önüne geçmek amacıyla rekolte tahmininin oluşturulacak
komisyon aracılığı ile tek elden yapılmasına karar verdi. Şu anda
düzenlediğimiz eğitim ile birlikte de rekolte hesaplama konusunda en doğru ve
sağlıklı sonuca ulaşabilmek için tek bir metod kullanılması sağlanmış
olacaktır. Bu şekilde rekolte daha sağlıklı şekilde hesaplanacak ve ona göre
pazarlama stratejileri belirlenecektir. Bunun sonucunda da sektör kazanacaktır.
Ben düzenlenen bu eğitimin ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını dilerim”
diyerek sözlerini noktaladı.
Konuşmaların ardından Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf
Bilgen tarafından Fındığın Döllenme Biyolojisi ve Meyve Dökümleri, Ziraat
Mühendisi Selda KAYALAK BALIK tarafından Fındık Çeşit Özellikleri ve Rekolte
Tahmini Hesaplama Yöntemi konularında bilgiler verilmiştir. Eğitimin ikinci
günü ise katılımcılara arazide uygulamalı olarak çotanak sayımı anlatılmış olup
eğitim son bulmuştur.