T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitimi Ordu’da Yapıldı

Yayın Tarihi : 2.05.2018

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü himayesinde İl Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde İlimizin ve bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan yeşil altın fındıkta rekolte tahmininde en doğru ve en sağlıklı sonuca ulaşabilmek amacıyla sektörle ilgili tüm paydaşlarımızın katılımları ile birlikte “Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitimi” düzenlenmiştir. Gerçekleştirilen eğitime İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Kemal YILMAZ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Birim Koordinatörü Orhan KATI, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun AKAR, sektörle ilgili tüm paydaşlar ve çevre illerden gelen temsilciler katılmıştır.

Düzenlenen eğitimde konuşma yapan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “Ülkemiz Dünya fındık üretiminin % 75’ ini tek başına üreten lider ülke konumundadır. Dünya fındık üretiminin % 25’ i ise ilimiz tarafından üretilmekte olup tarım alanlarının % 89’ unda fındık tarımı yapılmaktadır. Ancak fındık bahçelerimizin yaşlanmış olması, arazi yapımızın engebeli olması, üreticilerimizin bahçelerinde bakım ve besleme konularında yaptıkları yanlış uygulamalar, verim ve kaliteyi olumsuz etkileyen unsurlardır. Bizler coğrafi şartları değiştiremeyiz ancak budama ve gübrelemede yapılan hataları giderebiliriz. Bu kapsamda İl müdürlüğü olarak yapmış olduğumuz çalışmalarla son 6 ayda 60 adet, 2015 yılından bu yana ise tüm ilçelerimizde 100’ ün üzerinde örnek bahçeler oluşturduk. Bu bahçelerimizde dekara verimi 300-350 kg'a kadar çıkartarak lider ülkeye yakışır verim ve kaliteye ulaşılabileceğini çiftçilerimize gösterdik” dedi.

Sektörde yer alan tüm paydaşlarımız ile uyumlu çalışarak birim alandan elde edilen verimi artırmak ve maliyetleri düşürmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyen İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “ Fındık ilimiz ve ülkemiz ekonomisine ciddi getirisi olan bir üründür. Ülkemiz genelinde fındıkta verimi dekara ortalama 10 kg artırdığımız takdirde 600 milyon TL, ortalama 1 randıman artışı ise 120 milyon TL ekonomimize yıllık ilave gelir sağlayacaktır. Böyle bir rakama başka hiçbir tarımsal üründe ulaşamazsınız. Bizler de bunu biliyor ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Yapacağımız çalışmalarla birim alanda verimi artırarak lider ülkeye yakışır fındık üretimini gerçekleştirmek ve ihracatımızın artmasını sağlayarak dünya pazarındaki liderliğimizi korumayı hedefliyoruz. Aynı zamanda dünya fındığının % 25 ‘ini tek başına üreten ilimizin dünyayı örnek alan değil dünyaya örnek olan il olmasını amaçlıyoruz” dedi.

Düzenlenen Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitiminin öneminden bahseden İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “Daha önceden yapılan rekolte çalışmalarında farklı kurumlar kendi rekolte tahminlerini yapıyorlardı. Bunun sonucunda da bilgi kirliliği oluşuyor ve bu durum da sektöre zarar veriyordu. Ancak Bakanlığımız bu sorunun önüne geçmek amacıyla rekolte tahmininin oluşturulacak komisyon aracılığı ile tek elden yapılmasına karar verdi. Şu anda düzenlediğimiz eğitim ile birlikte de rekolte hesaplama konusunda en doğru ve sağlıklı sonuca ulaşabilmek için tek bir metod kullanılması sağlanmış olacaktır. Bu şekilde rekolte daha sağlıklı şekilde hesaplanacak ve ona göre pazarlama stratejileri belirlenecektir. Bunun sonucunda da sektör kazanacaktır. Ben düzenlenen bu eğitimin ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını dilerim” diyerek sözlerini noktaladı.

Konuşmaların ardından Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Bilgen tarafından Fındığın Döllenme Biyolojisi ve Meyve Dökümleri, Ziraat Mühendisi Selda KAYALAK BALIK tarafından Fındık Çeşit Özellikleri ve Rekolte Tahmini Hesaplama Yöntemi konularında bilgiler verilmiştir. Eğitimin ikinci günü ise katılımcılara arazide uygulamalı olarak çotanak sayımı anlatılmış olup eğitim son bulmuştur.