T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Buzağı Ödüllü Buzağı Bakım Besleme Bilgi Yarışmasında Büyük Ödül Mesudiye ye Gitti

Yayın Tarihi : 28.03.2018

​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Dr. Ahmet Eşref FAKIBABA tarafından 2018 yılı hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı kayıplarının önlenmesi yılı olarak ilan edilmiştir. Bu nedenle yetiştiricilerimizin bilgi ve becerilerini geliştirmek, buzağı ölümlerini azaltmak, buzağı kayıplarına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla İl Müdürlüğümüz tarafından Ordu Kültür Sanat Merkezinde ''Buzağı Ödüllü Buzağı Bakım ve Besleme Bilgi Yarışması'' düzenlenmiştir.

Düzenlenen programa Vali Seddar YAVUZ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ, kurum amirleri ve çok sayıda yetiştiricimiz katılmıştır. Programın açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “Dünya nüfusu her geçen gün artmaktadır. Artan dünya nüfusuna paralel olarak ülkemiz nüfusu da artmakta olup, artan bu nüfusun gıda gereksiniminin karşılanması amacıyla tarımsal üretimin de artırılması gerekmektedir. Artan nüfusun gıda gereksiniminin karşılanmasında hayvansal proteinler son derece büyük öneme sahiptir. Ülkemizde artan nüfusla birlikte insanların yaşam standartlarının yükselmesi ve ekonomide yaşanan gelişmelerle birlikte alım gücünün artması tüketim alışkanlıklarında değişikliğe yol açmış ve kırmızı et tüketimine olan talepte de artış göstermiştir. Her ne kadar yapılan ıslah çalışmaları ve suni tohumlama sayılarının her geçen gün artması ile mevcut karkas ağırlığında da iki katına varan bir artış sağlanmış olsa da, kırmızı et talebinde yaşanan artış nedeniyle et ithalatına ihtiyaç duyulmuştur. Et ithalatının önüne geçmek amacıyla Bakanlığımız tarafından Kurban Bayramı da dahil olmak üzere damızlık dişi hayvanların kesilmesi yasaklanmıştır. Diğer taraftan her yıl yaşanan buzağı kayıplarıyla yaklaşık 750 bin hayvanımızı çeşitli nedenlerden ötürü kaybetmekteyiz. Oysa ki bu oranın düşürülmesi yani %5’in altına çekilmesi durumunda et ithalatı sona erecektir. Bu nedenle Sayın Bakanımız tarafından 2018 yılı “Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Buzağı Yılı” olarak ilan edilmiş ve buzağı ölümlerinin önlenmesi amacıyla yoğun bir çalışma başlatılması yönünde tüm İl Müdürlüklerimiz talimatlandırılmıştır. İşte bu kapsamda 2017 yılı Aralık ayı içerisinde İl Müdürlüğümüzde düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıyla Yerli ve Milli Tarım İçin Buzağılar Ölmesin sloganıyla eğitim seferberliği başlatılmıştır. Tüm ilçelerimizde başlatılan eğitim çalışmaları ile yetiştiricilerimizin hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı ölümlerinin önlenmesi konusunda eğitilmesi sağlanmıştır. Personelimizin gece gündüz mesai mefhumu gözetmeksizin gerçekleştirmiş olduğu 150 eğitim toplantısında 7.000 yetiştiricimizin bu konuda eğitim alması sağlanmıştır. Eğitim çalışmalarımız bundan sonra da aralıksız devam edecektir. Buzağı ölümlerini önlemeye yönelik Bakanlığımız tarafından 4 milyon doz E.coli aşısı alınmış olup ülke genelinde dağıtımı devam eden bu aşılarla ilimizdeki gebe hayvanların aşılanması sağlanacaktır. Böylece buzağı ölümlerinin başlıca nedenlerinden biri olan Buzağı ishallerinin önüne geçilmeye çalışılacaktır.

Buzağı kayıplarının önlenmesine yönelik bu çalışmaların yanında Bakanlığımız tarafından hayvansal ürünlerin üretimini arttırmak amacıyla yetiştiricilerimiz desteklenmektedir. Özellikle son 15 yılda hayvancılığa verilen desteklerde ciddi artışlar sağlanmıştır. Türkiye genelinde 2002 yılında hayvancılığa 83 milyon TL destek verilmişken bu rakam 2017 yılında 46 katlık bir artışla 3.8 milyar TL'ye ulaşmıştır. İlimizde ise 2002'de sadece 64 bin TL olan hayvancılık destekleri 2017 yılında 20 milyon TL’nin üzerine çıkmıştır. 2017 yılında yapılan hayvancılık desteklemelerinin büyük bir kısmını buzağı desteklemeleri oluşturmaktadır. 2017 yılında ilimizde verilen buzağı desteği 13.8 milyon TL’dir. Ayrıca ilimizde şu ana kadar 59 modern ahır ağıl yapımına %50 destek sağlanarak modern örnek işletmeler oluşturulmuştur. Yine hayvancılığın ilimizde geliştirilmesi amacıyla hayvancılık işletmelerinin maliyetlerinin büyük kısmını oluşturan kaba yem ihtiyacını karşılamaya yönelik yem bitkileri projesi ve 50.000 hektarı bulan Mera arazilerimizde Mera ıslah ve amenajmanı projeleri uygulanmaktadır. Yem bitkileri projesi ile Akkuş ve Mesudiye ilçelerimizde kullanılmayan boş arazilerin değerlendirilmesi ve bu alanlarda yem bitkileri üretilmesi amaçlanmıştır. Mera alanlarımızda ise bugüne kadar 28 proje hazırlanmış ve 7.000 hektarda uygulanan 19 proje tamamlanmıştır 3.000 hektar alanda ise 9 adet projemizin uygulanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. 2018 yılında da Gölköy Kale ve Mesudiye Yukarı Faldaca yaylalarında Mera ıslah projeleri uygulanacaktır. Tüm bu çalışmalarla ilimizde hayvan mevcudu bundan 3 yıl öncesi ile mukayese edildiğinde büyükbaş hayvan varlığı 120 binden 142 bine, küçükbaş hayvan varlığımız ise 115 binden 130 bin civarına yükselmiştir.Buzağı ölümlerinin önlenmesi hayvansal ürünlerin üretiminin arttırılması ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesi amacıyla yürüttüğümüz eğitim yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek yetiştiricileri tatlı bir yarış içerisine sokarak onların bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla bu bilgi yarışması düzenlenmiş olup, bugüne gelinceye kadar ilçe elemeleri, ilçe birincilerinin seçimi ve bu ilçe birincileri arasından ilk 8’e kalan yarışmacıların belirlenmesine yönelik eleme müsabakaları yapılmıştır. Bugün de burada İl birincisi seçilecektir, bugüne kadar yapılan eleme müsabakalarına katılan ve bugün de burada finalde yarışan tüm yarışmacıları tebrik ediyorum. Eğitimlerde ve yarışmanın düzenlenmesinde, yarışmacıların hazırlanmasında görev alan tüm personelime ve yarışmamıza sponsor olan Ordu Veteriner Hekimler Odasının çok değerli başkanı ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyor yarışmacılara başarılar diliyorum. Sözlerime son verirken bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Valimiz Seddar YAVUZ’a da teşekkür ediyor, yarışmanın ilimiz ve ülkemiz tarımı adına hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek sözlerini tamamlamıştır.

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ’ın konuşmasının ardından yarışmaya geçilmiş, yarışma sonunda Mesudiye ilçemizden Murat ÖZDAMAR 170 puanla 1. olmuştur. Korgan ve Gürgentepe ilçelerimiz 160’ar puan alarak altın soru etabıyla 2.lik için yarışmıştır. Altın sorular sonucunda ikinciliği Gürgentepe ilçemizden Halime YILMAZ, üçüncülüğü Korgan ilçemizden de Ömer CÖRT kazanmıştır.

Yarışmaya katılan tüm yarışmacılara Sayın Valimiz Seddar YAVUZ tarafından teşekkür belgesi verilmiştir. Yarışmada 3. olan yarışmacıya yarım altın, 2. olan yarışmacıya tam altın, 1. olan yarışmacıya ise büyük ödül olan buzağı ödülü Valimiz tarafından verilmiştir.

Program yapılan ikramla son bulmuştur.