T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2017 Yılı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 25.01.2018

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ'ın başkanlığında İl Müdür Yardımcıları, İlçe ve Şube Müdürlerinin katılımı ile 2017 yılında yapılan çalışmaları ve 2018 yılında uygulanacak proje ve çalışmaları değerlendirmek amacıyla yılın ilk koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ Toplantı açılışında yaptığı konuşmada; "İlimizin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik 2014 yılında başlattığımız ve 2017 yılında da artırarak devam ettirdiğimiz birçok çalışma yaptık. Öncelikle üreticilerimizin yaptığı hatalı budama ve gübrelemelerin ortadan kaldırılması ve üreticilerimize örnek teşkil etmesi amacıyla İl Müdürlüğümüz uzman personellerinin gözetiminde tüm ilçelerimizde toplamda 500 dekarın üzerinde örnek bahçeler oluşturduk. Oluşturduğumuz örnek bahçelerle yetinmeyip budamayı tekniğine uygun yapacak ve bunu meslek haline getirmiş 2.500'ün üzerinde budama elemanı yetiştirdik. Oluşturduğumuz örnek bahçelerimizde dekara 300-350 kg'a varan fındık verimine ulaştık ve bunu yaptığımız tarla günleri ve basın yoluyla tüm üreticilerimize duyurduk" dedi.

2017 yılında tek dal dikim sistemiyle modern bahçelerin oluşturulduğunu anlatan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; "İlimizde yaşlanan ve buna bağlı olarak verimden düşen fındık bahçelerinin yenilenmesi amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak 2017 yılında "Fındıkta Yenileme ve Gençleştirme Projesi" ni hayata geçirdik. Bu proje kapsamında ilimizde bulunan yaşlı ve verimden düşmüş eğimli bahçelerde teraslar oluşturulmuş ve bu teraslara tek dal dikim sistemi kullanmak suretiyle modern bahçeler tesis edilmiştir. 2018 yılında da uygulayacağımız projelerle bu örnek bahçelerimizin sayısı daha da artacaktır.

Üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamak amacıyla ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalarımız da devam etmiştir. Özellikle çilek yetiştiriciliği konusunda çok yol kat ettik. Son yıllarda üretim miktarı 15 tona kadar gerileyen çilek yetiştiriciliği, İl Müdürlüğümüz tarafından verilen destekler ve yapılan eğitim çalışmaları sonucunda 2017 yılında 300 dekar alanda 750 tonun üzerine çıkmıştır. 2018 yılında 1.000 ton üretim miktarının üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Yine son yıllarda gelişmekte olan istiridye mantarı üreticiliğini artırmak için de çalışmalar yaptık. Gerek Genç Çiftçi Projeleri, gerekse verdiğimiz eğitimler ve destekler sonucunda 2015 yılında 1 işletmemiz varken, 2017 yılı itibari ile işletme sayımız 15'e ulaşmış olup 70 ton üretim gerçekleştirildi. Amacımız 2018 yılında istiridye mantarı tesis sayısını iki katına çıkartmak ve 200 tonun üzerinde üretim gerçekleştirmektir. İlimiz ürün çeşitliliği açısından önemli bir diğer ürün olan ceviz üretimini yaygınlaştırmak amacıyla uyguladığımız projeler ile de 375 dekar alanda yeni kapama ceviz bahçeleri oluşturduk. Bunların yanı sıra patates yetiştiriciliği, sebze tarımı ve seracılığı geliştirmek amacıyla yine birçok başarılı proje ve çalışmaya imza attık" dedi.

Hayvancılığın gelişmesine yönelik yapılan çalışmalardan da bahseden İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; " İlimizde hayvancılığı geliştirmek amacıyla Bakanlığımız tarafından uygulanan Genç Çiftçi Projesi kapsamında 134 yetiştiricimize 777 adet büyükbaş, 59 yetiştiricimize 2.166 adet küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirdik. DOKAP desteklemeleri kapsamında ilimize birçok yeni modern ahır kazandırdık. Serbest sistem ve organik yumurta üretimini geliştirmek amacıyla projeler yürüttük. Arıcılıkta ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik projeler uyguladık. Bunların yanında Bakanlığımız talimatları doğrultusunda mevcut işletmelerimizde yoğun bir şekilde küpeleme ve aşılama çalışmaları yürüttük. Hayvancılık işletmelerimizin güncellenmesi amacıyla mesai mefhumu gözetmeksizin işletmeleri yerinde görmek suretiyle hayvan sayılarımızı belirledik.  Ayrıca, 2018 yılı Sayın Bakanımız tarafından buzağı ölümlerinin önlenmesi yılı olarak ilan edildi. Biz de İl Müdürlüğü olarak     "Yerli ve Milli Tarım İçin Buzağılar Ölmesin" sloganı ile 2017 yılı sonu itibari ile başlattığımız eğitim çalışmaları kapsamında mahalle mahalle dolaşarak yetiştiricilerimize buzağı yetiştiriciliği konusunda eğitimler vermeye başladık ve 2018 yılında da bu eğitimlerimizi artırarak devam edeceğiz.

Ülkemizde hayvancılığın gelişmesinde meraların ve yem bitkilerinin çok önemli olduğunu biliyoruz. İl Müdürlüğü olarak İlimiz mera alanlarının yaklaşık 10 bin hektarlık bölümünde ıslah çalışmalarını tamamladık ve ıslah çalışmalarımıza 2018 yılında da devam edeceğiz. Bunun yanında Akkuş ve Mesudiye ilçelerimizde boş bulunan tarım arazilerinin değerlendirilerek, bu ilçelerdeki hayvancılık işletmelerinin kaba yem ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2017 yılı sonu itibarıyla başlattığımız "Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi" ile 4 bin dekar yeni yem bitkisi üretim alanı oluşturduk. 2018 yılında yapacağımız projelerle bu alanları daha da artıracağız" dedi.

Denetim çalışmaları açısından da 2017 yılının yoğun bir yıl olduğunu anlatan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; " İl Müdürlüğümüz gıda kontrolör ekiplerimiz geçmiş yıllarda olduğu gibi, 2017 yılında da 11 bin'in üzerinde denetim gerçekleştirerek büyük bir özveri ile çalıştılar. Yine su ürünleri denetim ekiplerimiz balıkçılarımıza, toptan ve perakende satış yerlerine yönelik denetimler gerçekleştirdi" dedi.

Yaptığımız tüm çalışmalar ışığında, 2018 yılında daha çok çalışarak Tarımın bu ilin ekonomisine olan katkısını daha da artıracağız diyen İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; "Tüm bu güzelliklerin ortaya çıkmasına vesile olan başta İl Müdür Yardımcılarım olmak üzere, İlçe ve Şube Müdürlerim ile personellerime teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

İl Müdürümüzün konuşmasının ardından İlçe ve Şube Müdürlerimiz 2018 yılında yapacakları çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Karşılıklı görüş alışverişinin ardından toplantı sona erdirildi.