T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ekmek Üretimi ve Satışı Yapılan İşyerlerinde Çalışanlara Hijyen Eğitimi Düzenlendi

Yayın Tarihi : 12.01.2018

Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği gereği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında yapılan protokoller kapsamında; Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası, Ünye Gıda Maddeleri Satıcıları Esnaf Odası Başkanlığı ile İl Müdürlüğümüz personellerince 2017 Aralık ayı içerisinde, Altınordu, Ünye, Fatsa ilçelerimizde yapılan Hijyen Eğitimlerinde toplam 878 kişiye eğitim verilmiştir.

TGK Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin yayımlandığı 2012 yılından 2017 yılı sonuna kadar düzenlenen toplam 24 eğitime katılan kişi sayısı toplam 4581 olmuştur.

Oda'larca, 2018 yılında da eğitimler düzenlenecek olup, ekmek fırınlarında üretim, satış, araçla dağıtımda çalışan tüm personel ile fırınların uzantısı olmayan ekmek satışının yapıldığı bakkal, büfe, market vb. yerlerde ekmek satışından sorumlu personellerin Hijyen Eğitimi Belgesi alması zorunlu olup, yapılan denetimlerde belgesiz personel çalıştıran, üretim yerleri için 9.188 TL, satış yerleri için 3.673 TL idari para cezası uygulanması gerekmektedir.

Düzenlenen Hijyen Eğitim Belgeleri 5 yıl geçerli olup, belge süresi dolan çalışanlar ile belgesi olmayan çalışanların, işyerinin üye olduğu Oda'lara (Esnaf Sanatkarlar Odası, Ticaret ve Sanayi Odası vb.) başvurarak, düzenlenecek eğitimlere katılması gerekmektedir.

Ekmek üretiminde, satışında ve araçla dağıtımında çalışan personel ayrıca, Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında, Halk Eğitim Müdürlüklerince düzenlenen eğitimlere de katılarak belge almak zorundadır. Alınmadığı takdirde 521 TL ile 2.098 TL arasında idari para cezası uygulanması gerekmektedir.