İlimizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, sağlığın ve
tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi,
gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla gıda üretim, işleme, dağıtım,
toplu tüketim ve satışının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri
Müdürlüğümüzce hassasiyetle yürütülmektedir.
Müdürlüğümüzce denetimler; risk esaslı, rutin, numune,
ihracat, ithalat, Alo 174 Gıda Hattı- Cimer şikâyet ve ihbarları,
izlenebilirlik, takip, kalıntı izleme denetimleri şeklinde yürütülmektedir.
Eğitim ve öğretim kurumlan bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya,
büfe, çay ocağı, yemekhane gibi gıda işletmeleri, olası gıda kaynaklı
hastalıkların önlenmesi amacıyla her yıl eğitim-öğretim
döneminin başlamasıyla beraber bir dönemde en az bir defa olmak üzere yılda en
az iki defa resmi kontrole tabi tutulmaktadır. İl Müdürlüğümüzce gıda
güvenilirliği sadece denetim yoluyla değil, aynı zamanda eğitimler ile de
sağlanmaya çalışılmaktadır. Gıda işyerlerinin teknik ve sağlığa uygunluk
koşullarının geliştirilmesi ve sektör çalışanlarının bilinçlendirilmesi de
sağlanmaktadır.
İlimizdeki gıda ve yem işletmeleri denetimleri yoğun bir
çalışma ile sürdürülmektedir. 2019 yılı içerisinde İl Müdürlüğümüzce 2.878 denetim
gerçekleştirilmiştir. Ayrıca denetimlerde ihracat ve ithalat dahil 718 numune
alınmıştır. Gerek analiz sonuçlarına göre gerekse denetimde tespit edilen
uygunsuzluklar nedeniyle 17 gıda işletmesine idari para cezası uygulanmıştır.
Ayrıca 1 işletme hakkında da Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.
5996 sayılı Kanun gereğince, gıda işletmecisi ürettiği,
işlediği, dağıttığı, depoladığı, satışa ve tüketime sunduğu tüm gıdalarda gıda
mevzuatına uygunluğu sağlamak zorundadır. Gıdaların güvenilir olmasında en
büyük sorumluluk birincil üretimden başlamak üzere gıdayı üreten, satan, toplu
tüketim ile ilgili faaliyet gösteren işletmelerindir. Dolayısıyla bu
işletmelerin sahipleri veya tüzel kişiliğin yasal temsilcilerine önemli
görevler düşmektedir. Yapılan resmi kontroller sırasında, işyerinin insan
sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından tehlike oluşturan uygunsuzluklarının
tespiti durumunda idari para cezası uygulanmaktadır. İşyerinin insan sağlığı ve
gıda güvenilirliği açısından tehlike oluşturmayan uygunsuzluklarının tespiti
durumunda ise eksikliklerini gidermesi için süre verilmekte, süre sonunda
tekrar resmi kontrole tabi tutularak eksikliklerini gidermeyen işletmeler
hakkında da idari para cezası uygulanmaktadır.
Bakanlığımızca uygulamaya konulan ALO 174 Gıda Hattı
da tüketiciye gıda güvenilirliğiyle ilgili her türlü ihbar ve şikâyette bulunma
olanağı tanımaktadır. Tüketiciler başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşları
gıda denetim ve kontrolünde aktif rol almaya davet ediyoruz.