Kivi klimakterik bir meyvedir. Meyveler omca üzerinde olgunlaşmayıp hasat edildikten belirli bir süre sonra yeme olumuna gelirler. Diğer meyve türlerinde meyvelerin hasat olumuna gelmeleri kolay anlaşıldığı halde kivilerin hasat olumuna gelip gelmedikleri Refraktometre ve penetrometre ölçümleri ile anlaşılır.
Refraktometre ile halk arasında şeker miktarı denen suda çözünen kuru madde (SÇKM) miktarının hasat zamanında % 6,5 ile 7,5 arasında olması gerekmektedir. Standart olgunluğuna erişmiş kivi meyvelerinin tamamı bir seferde hasat edilir.
İlimizde kivi hasadı iklim şartlarına göre genelde Kasım ayının ikinci haftasında olmaktadır Son haftalara girildiğinde SÇKM miktarına sık sık bakılarak hasat zamanı belirlenmelidir.
Suda çözünen kuru madde (SÇKM) miktarına Üreticilerimiz ister kendileri, Refraktometresi olmayan üreticilerimize ise İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimizdeki Teknik Elamanlarca bakılmaktadır
Hasat yapılırken dikkat edilecek hususlar
-Hasat yapılırken yumuşak dokulu önlük giyilmelidir. Çünkü meyve kabukları bu aşamada sert gözükse bile çok kolay ezilip bozulabilirler.
-Hasatta Kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Aksi halde kasalarda meyvenin zedelenmesine sebep olabilir.
-Hasat yapılırken kivi meyvesi çuvallara konulmamalı kasalara zedelenmeden istif edilmeli. Ezileler ya da yara alan meyveler yumuşar ve depolama ömürleri kısalır.
- Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır.
- Meyveler hasat edildikten sonra bahçeden taşınma zamanına kadar gölgede bekletilmelidir. Meyve daldan koparıldıktan sonra üzerinde tarla sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık nedeni ile meyveler hızlı bir şekilde su kaybederler.
- Hasat sonrası meyveler, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır.
-Meyveler depolamadan önce boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak depoya konmalıdır.