T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yerli ve Milli Tarım İçin Buzağılar Ölmesin

Yayın Tarihi : 13.12.2017

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Ahmet Eşref FAKIBABA 2018 yılını "Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Buzağı Ölümlerinin Önlenmesi" yılı olarak belirlemiştir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz "Yerli ve Milli Tarım İçin Buzağılar Ölmesin" sloganı ile eğitim çalışmalarına başlamış olup, İl Müdürlüğümüz konferans salonunda açılış toplantısı gerçekleştirmiştir.

Düzenlenen toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Rahşan AKPINAR, Veteriner Hekim Ayhan AKMAN, İlçe Müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sağlık personeli ve yetiştiriciler katılmıştır.

 Programın açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; "Dünya nüfusu her geçen gün artmakta olup buna bağlı olarak gıdaya olan ihtiyaç ta artıyor. Gıdaya olan ihtiyacın her geçen gün daha da artması tarımı içinde bulunduğumuz yüzyılın en stratejik sektörü konumuna getirmiştir. Bizler de bu sektörün içinde olan kişiler olarak, bunun farkında olduğumuzu ve sorumluluğumuzun ne kadar ağır olduğunu bildiğimizi ifade etmek istiyorum. Artan bu nüfusu bir şekilde beslememiz gerekiyor. Bunun da yolu hayvansal ve bitkisel üretimi, dolasıyla gıda üretimini artırmaktan geçiyor.

Ülkemiz de her geçen yıl büyüyen nüfusu ve gelişen ekonomisiyle ihtiyaçları artan bir ülkedir. 2002 yılında kişi başı et tüketimi 6,1 kg iken 2017 yılında 14,7 kg'a çıkmıştır. Hayvan mevcudumuz da 2002 yılında 9,8 milyon iken bugün 14 milyona ulaşmıştır. Ancak, Ülkemiz nüfusu bu gün 80 milyon civarında olup, bu rakamın 2050 yılına kadar 95 milyona çıkacağı öngörülmektedir.  Bu durum gıdaya olan ihtiyacımızı daha da artıracaktır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için öncelikle bitkisel ve hayvansal üretimdeki mevcut kayıplarımızı en aza indirmemiz gerekmektedir.

Ülkemizde yılda yaklaşık 750 bin buzağı ölümü meydana gelmektedir. Bakanlığımız buzağı ölümlerini en aza indirmek ve et ithalatını tamamen ortadan kaldırmak amacıyla 2018 yılını "Hayvan Hastalıkları İle Mücadele Ve Buzağı Ölümlerinin Önlenmesi" yılı olarak belirlemiş olup, Ülkemizde meydana gelen buzağı ölümlerini %15 ten % 5' lere düşürmeyi hedeflemektedir. Bunu başarabilmemiz için öncelikle buzağılar neden ölüyor sorusunun cevabını araştırmamız ve eğitim çalışmalarına özen göstermemiz gerekmektedir. Bu kapsamda bizler de İl Müdürlüğü olarak bugün burada "Yerli Ve Milli Tarım İçin Buzağılar Ölmesin" sloganıyla başlatmış olduğumuz eğitim kampanyasının ilkini gerçekleştiriyoruz. Yapacağımız bu eğitim çalışmalarıyla ilimizde % 1,5 olan buzağı ölümlerini 2018 yılında % 1' in altına indirmeyi hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda tüm işletmeler ziyaret edilerek yetiştiricilerimiz yerinde bilgilendirilecektir.

Bir diğer önemli husus ise damızlık hayvanların kesilmesi konusudur. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Ancak bundan sonraki süreçte gerek tarım teşkilatı olarak bizler, gerekse sivil toplum kuruluşları ve üreticilerimiz bu konuya hassasiyetle yaklaşıp, damızlık dişi hayvanların kesimini bir şekilde önlememiz lazım. Buzağılarımız geleceğin damızlık hayvanlarıdır, besilik materyalleridir. Onları yaşatmamız gerekmektedir. Bu duyarlılığı daha da artırarak daha iyi yerlere geleceğimizi umut ediyorum.

Hayvancılık sektörünün stratejisinin belirlenmesi, yapılacak çalışmalara doğru şekilde yön verilmesi açısından Ülkemiz hayvan varlığının da tam olarak bilinmesi büyük önem arz etmektedir diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz; Bu amaçla bütün arkadaşlarımız sahada yoğun bir şekilde hayvan mevcutlarının güncellemesine yönelik çalışmalar yapıyorlar. Belli bir noktaya gelindi. 31 Aralık tarihine kadar inşallah çalışmalarımız tamamlanacaktır. Ancak bir husus var ki bu çalışmaları ne kadar yaparsanız yapın yetiştiricilerimiz işletmesine giren çıkan hayvanı bize bildirmedikleri takdirde bu güncelleme çalışmalarının sağlıklı bir şekilde devam etmesi mümkün görünmüyor. O yüzden yetiştiricilerimiz bu rakamları bizlere sürekli bildirirlerse mevcut sistemlerimiz sürekli güncel kalır ve geleceğe dair planlarımızı böylece daha sağlıklı bir şekilde yapabiliriz. Gerek eğitim çalışmalarımızda, gerekse bahsettiğimiz diğer konularda hayvancılık sektöründe yer alan tüm paydaşların katkılarını önemsiyor ve bekliyoruz. Bu bağlamda katılımlarından dolayı tüm paydaşlarımıza teşekkür eder, eğitim çalışmalarının İlimiz ve Ülkemiz hayvancılığına katkı sağlamasını dilerim". diyerek sözlerini tamamlamıştır.

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ'ın konuşmasının ardından Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünden Veteriner Hekim Ayhan AKMAN buzağı ölümleri konulu sunumunu gerçekleştirmiştir.

Program yetiştiricilerimizin soruları cevaplanarak son bulmuştur.