T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kivi Hasadında Dikkat Edilecek Hususlar

Yayın Tarihi : 2.11.2017

Kivi ilimiz için en önemli tarımsal ürün olan fındığın yanında üreticilerimize ilave gelir getirici ürünlerin başında gelmektedir. İlimiz kivi üretiminde ülkemizde ilk üçte yer almaktadır.

Bu kapsamda ülkemizde lezzetiyle marka haline gelen Ordu kivisinin pazar değerini korumak ve üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamak için zamanında ve tam olgunluğa erişmiş halde hasat edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda ilimizde kivi hasadı iklim şartlarına göre değişim göstermekle beraber genelde Kasım ayının 2. haftasına denk gelmektedir.

Kivi meyvesinin olgunlaşması diğer meyvelerde olduğu gibi dış görünümünden belli olmaz ve doğal yollardan anlaşılmaz. Kivi meyvesinin hasat olumuna gelip gelmediği Refraktometre denilen cihazla meyve içerisindeki suda çözünen kuru madde miktarının ölçümü yapılarak anlaşılır. En uygun hasat zamanı için refraktometre ile yapılan ölçüm sonucunda meyve içerisindeki kuru madde (SÇKM) miktarının % 6,5 ile 7,5 arasında olması gerekmektedir. Doğru hasat zamanını belirleyebilmek için hasat döneminin yaklaştığı zamanlarda SÇKM miktarına sık sık bakılmalı ve hasat zamanı ona göre belirlenmelidir.

Suda çözünen kuru madde (SÇKM) miktarına üreticilerimiz ister kendileri bakabilir, Refraktometresi olmayan üreticilerimiz ise İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimizdeki Teknik Elamanlarımıza baktırabilirler.

 Hasat yapılırken dikkat edilecek hususlar

-Hasatta Kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Aksi halde kasalarda meyvenin zedelenmesine sebep olabilir.

-Hasat edilen kivi meyvesi çuvallara konulmamalı kasalara zedelenmeden istif edilmelidir. Aksi halde ezilen ya da yara alan meyveler yumuşar ve depolama ömürleri kısalır.

-Standart olgunluğuna erişmiş kivi meyvelerinin tamamı bir seferde hasat edilmelidir.

-Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır.

-Meyveler hasat edildikten sonra bahçeden taşınma zamanına kadar gölgede bekletilmelidir. Meyve daldan koparıldıktan sonra üzerinde tarla sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık nedeni ile meyveler hızlı bir şekilde su kaybederler.

-Hasat sonrası meyveler, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır.

-Meyveler depolamadan önce boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak depoya konmalıdır. 

-Ayrıca kivi meyvesi omca üzerinde olgunlaşmayıp hasat edildikten belirli bir süre sonra yeme olumuna gelmektedir.