T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ülkemiz Şap Hastalığından Arındırılıyor

Yayın Tarihi : 9.10.2017

Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) şap aşısı uygulayan ve son iki yılda klinik olarak şap hastalığı görülmeyen ve yaptığı çalışmalarla son bir yılda virüs sirkülasyonu olmadığını belirleyen ülke veya bölgelere "aşılı arilik statüsü" vermektedir. Bakanlığımızca ülkemizde şap hastalığını yok etmek ve dolayısıyla Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatının vermiş olduğu "aşılı arilik statüsünü" kazanmak için "Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyonu Eylem Planı" hazırlanmıştır. Bu planda 2020 yılında şu an aşılı arilik statüsünde olan Trakya kesiminin "aşısız ari bölge" Anadolu'nun da "aşılı ari bölge", 2023 yılında ise Anadolu'nun "aşısız ari bölge" statüsüne kavuşturulması hedeflenmektedir.

Hedeflerin gerçekleşebilmesi için; 01.10.2017 tarihinden itibaren uygulanmak üzere iller arasında yapılan büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerine bazı kurallar getirilmiştir.

a) Anadolu'da iller arasında sevk edilecek küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda;

-Hayvanlarda sevk edileceği gün hastalık belirtisi bulunmayacaktır.

-Hayvanların çıkış veya varış işletmeleri şap hastalığı nedeniyle karantina altına alınmış bölgelerde olmayacaktır.

-Sevk edilecek büyükbaş hayvanlarda son bir yılda iki kez şap aşısı uygulanmış olmalı ve ikinci aşı en geç altı ay içerisinde uygulanmış olmalıdır.

-İlk defa şap aşısı uygulanan hayvanlara rapel aşının yapılmış olması ve rapel aşılamadan en erken 21 gün sonra sevk edilecektir.

b) İller Arasında Doğrudan Kesimhaneye Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Sevklerinde ise;

-Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacak ve aşılı olmalarına bakılmadan sevk edileceklerdir.

Bu şartları sağlayan yetiştiricilerimizin büyükbaş ve küçükbaş hayvanları temizlik ve dezenfeksiyonu yapılmış araçlarla biyogüvenlik tedbirleri uygulanarak resmi veteriner hekimler tarafından düzenlenen Yurtiçi hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu, Dezenfeksiyon Belgesi Hayvan Pasaportu/Nakil Belgesi ile sevk edilecektir.

Yurtiçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporunu tanzim eden resmi veteriner hekim araç sürücüsüne geçmesi gereken yol güzergâhlarını bildirecektir.

Sevk alan yetiştiricilerimiz varış işletmesine geldikten sonraki yedi gün içerisinde işletmenin bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğüne giderek Türkvet veri tabanında hayvanların kendi işletmesine varışlarını yaptırmaları yasal bir sorumluluktur. Hayvanların sevk işlemi varış işlemini gerçekleştirdikten sonra tamamlanmış olacaktır.

Aşılı arilik hedeflenen bölgede bulunan 78 il Bakanlığımızca şap hastalığı ile mücadele kapsamında 01.01.2019 tarihinden itibaren şap hastalığından korunmuş bölge olarak ilan edilecek ve Bakanlıkça belirlenen esas ve usuller dışında sevk edilen hayvanlar tüm masrafı yetiştiriciye ait olmak üzere en yakın mezbahada kesime sevk edilecektir.