T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Altınordu İlçesinde Fındıkta Külleme Hastalığı Mücadelesi Eğitimi Yapıldı

Yayın Tarihi : 27.04.2017

Külleme hastalığının fındıkta son yıllarda büyük zararlar meydana getirmiş olması, bu konuda yapılacak eğitim çalışmalarının önemini artırmıştır. Bitki Sağlığı Eğitim çalışmaları kapsamında Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Altınordu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personelleri tarafından Altınordu İlçemiz Yağızlı Mahallesinde Fındıkta Külleme Hastalığının Kimyasal Mücadelesi ile ilgili "Tarla Okulu Eğitimi" düzenlenmiştir.

Fındıkta Külleme Hastalığında, kimyasal mücadeleden önce kültürel mücadele dediğimiz hastalığın bulaşma kaynaklarının azaltılması amacıyla; hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma için budama ve yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir. Kültürel mücadelenin yeterli olmadığı alanlarda kimyasal mücadele yapılmalıdır. Hastalık bahçede bir yıl önce de görülmüş ise belirtiler görülmeden önce meyve bağlama döneminde, bir yıl önce görülmemiş ise belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti ve iklim şartlarına göre ikinci ve üçüncü ilaçlamalar da yapılabilir. İlaçlamada Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünleri tavsiyesine uygun olarak kullanılmalıdır. Ayrıca ilaçlama zamanı Fındık Kozalak Akarı ile mücadele dönemine denk geldiğinden ilk ilaçlama Kükürt içerikli bitki koruma ürünleri ile yapılırsa bu zararlı ile de mücadele edilmiş olunur.

Yapılan Eğitimde ayrıca fındıkta zarar yapan potansiyel zararlılar ile fındıkta bakteriyel yanıklık hastalığı ve yabancı otlarla mücadele de ele alınmıştır. Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede kullanılan bitki koruma ürünleri için belirtilen dozlara uyulması,  bu ürünlerin fındıkta bırakabileceği kalıntı, kimyasalların insan ve hayvan sağlığına verebileceği zarar, çevrede meydana getirdiği kirlilikle beraber, kimyasalların ambalajlarının bahçede bırakılmayıp imha edilmesi de üreticilere anlatılan diğer konulardır.

Katılımcıların soruları cevaplandırılarak eğitim sonlandırılmıştır.