T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonuna Etkisi Projesi Yapılan İlçe Eğitimleri İle Tamamlandı

Yayın Tarihi : 5.04.2017

Meyve yetiştiriciliğinde temel amaç iyi kalite ve yüksek verim elde etmektir. Bunun sağlanması için en önemli unsurlardan birisi olan tozlaşma ve döllenme olaylarının iyi bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Kivi ve böceklerle tozlaşmaya ihtiyaç duyan tüm bitkilerin tozlaşmasında bal arılarının önemi oldukça büyüktür. Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan "Tarımsal Yenilik ve Bilgi Sistemi" kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde "Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması Yayım Projesi" yapılan ilçe eğitimlerimiz ile tamamlanmıştır.

2016 yılında uygulamaya başladığımız proje kapsamında ilk aşamada iki ilçemizde deneme bahçeleri kurulmuş ve Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonuna etkisi uygulamalı olarak gözlemlenmiştir. Deneme bahçesinde yapılan çalışmalar göstermiştir ki arı ile tozlaşmanın gerçekleştirildiği kivilerde meyveler daha iri, daha kaliteli ve verim yüksek olarak gerçekleşmiştir. Bu çalışma ve sonuçlar tarla günü yapılarak üreticilerimize yerinde gösterilmiştir. Ayrıca çiftçi toplantısı ve basın yoluyla da proje kamuoyuna duyurulmuş, konu ile ilgili farkındalık oluşturulmuştur.

Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması Yayım Projesi 2017 yılında da devam etmiş olup, 2017 yılı faaliyetleri kapsamında Altınordu, Gülyalı, Fatsa, İkizce, Perşembe, Ulubey ve Ünye ilçelerimizde kivi ve arı yetiştiricilerine yönelik eğitim toplantıları düzenlenerek proje tamamlanmıştır. Bu toplantılarda kivi yetiştiriciliğinde ürünün kalitesi, tadı ve sayısının artmasında bal arılarının önemli rol oynadığı ve kivi bitkisinin çiçeklenme dönemlerinde arı yetiştiricileri ile işbirliği yapılarak kovanların kivi bahçelerinde bulundurulmasının önemi konusunda çiftçilerimiz bilgilendirilmiştir.