T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Ürün Çeşitliliği Artıyor

Yayın Tarihi : 31.03.2017

İlimizin en önemli tarımsal ürünü fındığın yanında kivi, çilek, ceviz, kesme çiçekçilik, tavukçuluk gibi değişik tarımsal faaliyetleri yaparak aile ekonomisine katkı sağlayan üreticilerimiz, son zamanlarda küçük alanlarda yüksek getirisi olan istiridye mantarına da yönelmeye başlamışlardır. Bu üreticilerimizden biri olan ve Bakanlığımızın uyguladığı Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesinden yararlanarak Ünye ilçemizde istiridye mantarı üretim tesisi kuran genç çiftçimiz Miraynur USTAOĞLU'na İl Müdürümüz Kemal YILMAZ bir ziyarette bulunmuştur.

Ziyareti sırasında kısa bir açıklama yapan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; " Bakanlığımız tarafından ilk olarak 2016 yılında başlatılan Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi kapsamında Tarımla uğraşan nüfusun gençleşmesi, tarım alanında istihdamın artırılması ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla yürütülen proje kapsamında hayata geçirilen "Genç Çiftçi Projesi"ne vatandaşlar yoğun ilgi göstermiştir. İlimizde de ayrılan bütçe doğrultusunda bu başvurulardan 216'sı kabul edilerek desteklenmiştir. 

Desteklenen bu projeler içerisinde ilimiz ürün deseninde olmasını istediğimiz ürünlere öncelik verilmiştir. Bunlardan bir tanesi de istiridye mantarı yetiştiriciliğidir. İstiridye mantarı besin değeri açısından zengin olması ve çok lezzetli olması ile birlikte küçük alanlardan yüksek getiri sağlaması sebebiyle İlimiz ürün deseninde mutlaka olmasını istediğimiz, önemsediğimiz bir üründür. İstiridye mantar üretiminde 100 m2'lik bir alanda 90 gün süre içerisinde 2–3 ton ürün almak mümkündür. Bu da küçük bir alandan yüksek gelir sağlanabileceğini göstermektedir. İlimiz tarım arazilerinin genellikle parçalı ve parsellerin küçük olması, istiridye mantarının ise küçük alanlarda üretim imkanı olmasından dolayı bu ürün ilimiz tarımı için ayrı bir önem arz etmektedir. Biz de yapmış olduğumuz çalışmalarla İlimizde İstiridye mantarı yetiştiriciliğini geliştirmek istiyoruz. Tarımsal üretim tesislerinin kurulabilmesi için elbette belli oranda sermayeye ihtiyaç duyulmaktadır. Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi bu vesileyle çok önemli bir soruna çözüm olmuş, bir çok genç çiftçimizin sermaye yetersizliği nedeniyle yapamadığı tarımsal faaliyetlere olanak sağlamıştır. İl Müdürlüğü olarak Genç çiftçi projelerinin değerlendirilmesi aşamasında küçük alanlarda yüksek getirisi olan ürünlere öncelik vermeye çalıştık. İstiridye mantarı yetiştiriciliği de bunlardan birisidir. 2017 yılında da Genç Çiftçi projesine başvuran genç çiftçilerimizi desteklerken istiridye mantarı yetiştiriciliği konusunda başvuranlara yine öncelik tanınacaktır. Böylelikle İlimizde istiridye mantarı yetiştiriciliğinin gelişmesine katkı sağlanmış olacaktır. Dedi.

İstiridye mantarının Pazar durumundan da bahseden İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; Elbette üretimin yanında o ürünün pazarlanabilmesi de çok önemlidir. Bir ürünün pazarlama imkanları ne kadar kolay olursa üretim de doğru orantılı olarak artacaktır. Ancak, bir ürünün kolay pazarlanabilmesi için o ürünün pazarda sürekliliği olması gerekmektedir. Bir ürünü pazara bir gün sunup ertesi gün sunmazsak o ürünün pazarlanmasında sorun çıkmaktadır. Eğer istiridye mantarının üretim miktarını arttırarak belli bir kapasiteye ulaştırır ve sürekli olarak pazara ürün sevkiyatında bulunabilirsek bu ürün ilimizde gelişim sağlayacak, dolayısıyla daha kolay pazarlama imkânı olacaktır. Şu an ilimizde yetiştirilen ürünlerin Pazar sorunu olmayıp toptan veya perakende şeklinde il içerisinde satılabilmektedir. Üretimi artırdığımız zaman ürünlerimizi il dışındaki pazarlara da sunma imkanı bulabiliriz. Dolayısıyla üreticilerimiz ürünlerini daha yüksek fiyata satabileceklerdir. Ben bunu başarabileceğimize yürekten inanıyorum. Ayrıca böyle bir tesisi ilimize kazandıran genç çiftçimizi kutluyorum ve başarılarının devamın diliyorum." diyerek sözlerine son vermiştir.​