T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Geleneksel Uygulamalar Son Bulacak Fındıkta Verim Ve Kalite Artacak

Yayın Tarihi : 23.03.2017

İlimizin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta verim ve kaliteye etki eden önemli unsurlardan birisi de gübrelemedir. Toprak tahlil sonuçlarına göre yapılması gereken gübreleme uygulaması çoğu zaman yanlış şekilde uygulanmakta ve bu durumda fındıkta verim ve kalite kaybına neden olmaktadır. İl Müdürlüğümüzce doğru bilinen yanlışları düzeltmek ve tekniğine uygun gübrelemeyi göstermek amacıyla Perşembe ilçemiz Doğanköy mahallesinde demostrasyon çalışması yapılmıştır.

Düzenlenen etkinliğe katılan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ yaptığı açıklamada; "Ülkemiz Dünya fındık üretiminin % 75'ini karşılamakta ve Dünyanın en kaliteli fındık çeşitlerini üretmektedir. Buna rağmen birim alandan elde edilen ürün miktarında ise arzulanan seviyede olmadığımızı belirtmek isterim. Bunun en önemli nedenlerinden biri de gübrelemenin tekniğine uygun olarak yapılamayışıdır. İyi bir gübreleme ile % 50'ye varan oranlarda ürün artışı sağlanabilmektedir. Dünyanın fındıkta söz sahibi diğer ülkelerinde dekara 300-400 kg ürün alınırken ülkemizde dekara verim 100 kg civarındadır. Dolayısıyla bu verimin artırılması ve lider ülkeye yakışır seviyelere getirilmesi gerekmektedir ki bu konuda biz tarım teşkilatlarına ve üreticilerimize çok önemli görevler düşmektedir. Şuan bulunduğumuz bahçede örnek bir gübreleme gerçekleştirmekteyiz. Bu uygulamayı bütün üreticilerimizin yapmasını istiyoruz. Şu ana kadar üreticilerimiz dededen atadan kalma uygulamalar ile gübreyi ocağın içine atarak bitkinin buradan besin almasını, fayda sağlamasını beklemektedir. Dededen atadan kalan geleneklerimizi yaşatacağız ama fındık bahçelerinde bu uygulamalarla değil. Üreticilerimizin ocağın ortasına attıkları hayvan gübresi, azot, verim gübresi, kireç uygulamalarından hiçbiri fındık ürünümüze fayda sağlamamaktadır. Bu son derece yanlış bir uygulamadır ve bu yanlıştan artık dönmeliyiz. Ocağın ortasında dip sürgünleri bulunmaktadır ve ocağın içine atmış olduğumuz bu gübreler bu dip sürgünlerinin beslenmesine fayda sağlayacaktır. Biz gübreden meyve verecek dalların istifade etmesini istiyoruz. Bu nedenle gübremizi fındık ocağını çepeçevre saracak şekilde dal iz düşümüne atmamız gerekmektedir. Meyve verecek olan dalların besin maddelerini alacağı kılcal köklerin büyük çoğunluğu ocaktan 50 cm dışarıda bulunmaktadır ki doğru gübreleme ile bu kökleri beslemeliyiz. Şu an içinde bulunduğumuz dönem azotlu gübrenin uygulama zamanıdır. Bu zaman kaçırıldığında meyve verecek sürgün gelişimleri yeterli olmayacaktır. Bu da verimimizi olumsuz yönde etkileyecektir. Diğer bir hususta bu bahçede uygulamasını yaptığımız gibi atılan gübrelerin el çapası ya da çapa makinasıyla toprağa karıştırılması gerekmektedir. Atılan gübrenin toprağa karıştırılması son derece önemli bir husustur. Ocağın ortasına ya da etrafına serperek yapılan gübreleme yanlış bir uygulamadır. Buradan bitkinin istifade edeceği miktar çok kısıtlı kalmaktadır ve atmış olduğumuz bu gübreler buharlaşıp havaya, yağmurda yıkanarak derelere karışmakta, içme sularımızı ve çevremizi kirletmektedir. Biz atmış olduğumuz gübrenin çevre kirliliğine neden olmasını değil bitkimizi beslemesini ve verimini artırmasını istiyoruz.  Eğer tam anlamıyla atmış olduğumuz gübreyi toprağa karıştırarak bir gübreleme yaparsak verimde %50 ye varan bir artış sağlamamız imkansız değil. Bu da dekara veriminin 100 kg'dan 150 kg'lara çıkması demektir. Dekara verimimizi 150 kg'lara çıkardığımızda Ordu ilimiz için söylüyorum 200 bin ton olan üretimimizin 300 bin tona çıkması demektir.  Elde edilen 100 bin tonluk ilave ürün de ilimizin ekonomisine yılda 1 milyar TL para girişi demektir. Ben buradan tüm üreticilerimizin gübre uygulamalarını tekniğine uygun olarak İl, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde görev yapan uzman arkadaşlarımızdan da destek alarak bilinçli bir şekilde bahçelerine uygulamalarını istiyorum. Son olarak bir konuyu da kısaca belirtmek isterim ki; bir üretici bahçesine gübresini tekniğine uygun şekilde toprağa karıştırarak el çapasıyla vermek isteğinde en fazla günde 1 dönüm yer gübreleyebilmektedir. Ancak çapalama makinasıyla bu işi yapması durumunda üretici bir günde 6-7 dönüm yer yapabilmektedir.  Böylece daha hızlı ve daha ekonomik olarak ve de tekniğine uygun bir şekilde gübrenin uygulanması mümkün olmaktadır. " demiştir.

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ'ın açıklamasının ardından İl Müdürlüğümüz teknik personellerince, çapa makinesi ile tekniğine uygun olarak nasıl gübreleme yapılması gerektiği uygulamalı olarak gösterilmiştir.