11.7.2017 / Gösterim Sayısı : 129

Fındık Yeşil Kokarcasına Dikkat

​Fındık meyvesinin önemli zararlılarından olan ve olgun meyvelerde beslenmek suretiyle şekilsiz meyveler oluşturan, halk arasında pis kokulu böcek olarak da bilinen Fındık Yeşil Kokarcası Fındık Kurdunda olduğu gibi hortumunu fındığın içine sokarak emgi yapar. Emgiler sonucu sarı karamuk ve kara karamuk oluşarak meyveler dökülür.

Bunun yanında fındığın ülkemize önemli döviz girdisi sağlayan bir ürün olması nedeniyle, meyvelerin iç doldurmaya başladığı (temmuz ayında) dönemde emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer şekilsiz iç oluşumuna neden olurlar. Dış satımda karşımıza önemli bir sorun olarak çıkan lekeli iç fındıklar ürünün kalitesini düşürdüğü gibi, fiyatının da düşmesine neden olarak ihracatımızın olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır.

Ülkemizin hem ürün kaybına hem de döviz kaybına neden olan fındık yeşil kokarcasına karşı kültürel mücadele olarak yabancı ot temizliğine dikkat edilmelidir. Kimyasal mücadeleye karar vermeden önce sabahın erkenin de veya akşamın serininde yapılacak sayımda 10 ocakta 1 veya daha fazla genç (nimf) bulunması halinde ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Ancak gençlerin (nimflerin) çok az hareketli oluşu nedeniyle temmuzun ilk yarısında yapılacak ilaçlamada tam bir başarı sağlamak amacıyla bütün bahçelerin kaplama sağlayacak şekilde ilaçlanması gerekmektedir.

İlaçlamalarda Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünlerinden % 50 Methiocarb WP (ıslanabilir toz) 100 litre suya 150 g ve 150 g/l Thiocloprid+20 g/l Deltamethrin OD ( yağda dağılabilen) dekara 30 ml dozunda kullanılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka uyulmalıdır.

Mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalı, boş ilaç ambalajlan su kaynaklarına bulaşmayacak şekilde derin bir çukura gömülmelidir.


''